eshop

Zajímavosti z Itálie


Rýžová pole


Rýže je druhou nejdůležitější obilninou a potravinovou plodinou po pšenici. Je to hlavní plodina pro více než polovinu světového obyvatelstva. Její bílkoviny obsahují veškeré nezbytné aminokyseliny, uhlovodany, které zásobují tělo energií, a minerály.

Země těstovin - Itálie je rovněž největším výrobcem rýže v Evropě a říká se, že za toto vděčí renesančnímu umělci Leonardu Da Vincimu.

Počátky pěstování rýže na Apeninském poloostrově jsou záhadou. Možná ji sem přivezli Arabové ze Sicílie nebo benátští obchodníci... První dokumenty pocházejí z 15. století, z doby, kdy Ludovico il Moro (česky Ludvík Mouřenín) pověřil Leonarda da Vinciho, aby se zabýval hydraulickým systémem. Leonardo, který vstoupil v roce 1482 do služeb milánského vévody z rodu Sforzů, později umožnil šíření pěstování této obilniny tím, že vyvinul síť zavlažovacích kanálů a zdokonalil zdymadla v okolí Milána.

Sever Itálie však není ideální oblastí pro pěstování rýže. Dostatek vody ale umožnil kompenzovat jiné překážky, jako např. teplota, která není příliš vysoká.

Dnes je  v Itálii téměř 240.000 hektary rýžových polí, (téměř výhradně v pádské nížině). Itálie je v pěstování rýže evropskou jedničkou s 1,5 milionu tun ročně. Třetina rýže pěstované v Itálii se v této zemi také sní, dvě třetiny se vyvážejí, zejména do Evropy.

 

 

 



« zpět | přehled






Majitel-Milan Andrýsek
Holická 1173/49a, Olomouc, 779 00, Czech Republic, Mobil: +420 603 464 710

mapa webu Webdesign STUDIO VIRTUALIS